София – анализ на жилищния пазар за второто тримесечие на 2021г.

     Според „Индекса на цените на жилищата“ (ИЦЖ), измерван от НСИ, жилищните имоти в София за второто тримесечие на настоящата година са отчели спад с 1.5%, спрямо първото тримесечие и са поскъпнали с 11.9%, спрямо годино по-рано. Статистиката от Агенцията по вписванията показва значителен ръст на сделките с недвижими имоти в София. През второто тримесечие на 2021 г. продажбите са с 53.3% повече от същото тримесечие на 2020 г. и с 45.7% повече, спрямо предходното тримесечие на настоящата година. Това се дължи на годишната инфлация, повишената покупателна способност на купувачите и на фактора сигурност, който дава инвестицията в недвижим имот. Нарастващата активност на пазара на жилищни имоти е подкрепена и от ипотечния пазар, където наблюдаваме повишаване на общия брой ипотеки за разглеждания период с 45%, спрямо година по-рано. Към второ тримесечие на 2021 година, 49% от сделките с недвижими имоти в София са чрез ипотечен кредит, което е и най-високата стойност за страната.  В допълнение, наблюдаваме и повишение на брутната работна заплата с 13.7% на годишна база.

*Индексът на цените на жилищата подценява пазарните цени на най-търсените имоти и не включва сделките „на зелено“.

Сред най-предпочитаните столични квартали за разглеждания период бяха „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“, „Витоша“, „Дианабад“, „Студентски град“, както и „Младост“. Атрактивни остават още районите около бул. Сливница, „Банишора“, както и кварталите, които от скоро имат достъп до метро чрез третия му лъч – „Красно село“, „Лагера“, „Овча купел“, „Хаджи Димитър“. Очаква се засилване на интереса в зоната около „Тех Парк София“, предвид обявяването на разширението на третата линия на метрото в посока Окръжна болница.

  1. Състояние на пазара на жилищни имоти в София – град.

2. Състояние на ипотечния пазар в София – град.

3. Фактори, определящи търсенето на жилищни имоти в София – град.

4. Фактори, определящи предлагането на жилищни имоти в София – град.

За да определим достъпността на жилищните имоти във София, ще използваме коефициента “Цена към доход”. Той отнася средната цена на апартамент от 90 кв.м към средния годишен доход на домакинство, определен като: средната нетна работна заплата за града х 12 месеца х 1.5 (осреднен брой на членовете на едно домакинство на пълна работна заплата). Колкото по-нисък е този показател, толкова по-достъпни са жилищата в съответния град. За София, към второто тримесечие на 2021 година коефициентът е: 11.1 за жилищни имоти в центъра на града  и 7.1 за жилищни имоти извън центъра на града.

* Данните за изчисление на коефициента “Цена към доход” са взети от: www.numbeo.com

* Информацията не бива да се приема като инвестиционен съвет.

Към всички статии и анализи

Свържи се с мен